Hudinfeksjoner

Mange hudsykdommer skyldes infeksjoner forårsaket av sopp, bakterie og virus. Her er det viktig å være tidlig ute slik at sykdommen ikke sprer seg til resten av kroppen.

Les mer
add

Mange hudsykdommer skyldes infeksjoner forårsaket av sopp, bakterie og virus. Her er det viktig å være tidlig ute slik at sykdommen ikke sprer seg til resten av kroppen. Under beskriver vi bare noen få av disse:

Soppinfeksjoner

Ringorm (Tinea) er en soppinfeksjon på kroppen som karakterisert ved et lett kløende utslett som har form av en rød ring med tilsynelatende normal hud i midten. Det er ikke uvanlig at utslettet er også dekket med et tynt lag av løs hud, særlig ytterst i ringen. Slik soppinfeksjon kan også forekomme på føtter, lysken og hodebunn.

Pityriasis Versicolor skyldes en gjærsopp som trives særlig godt i varmt og fuktig klima. Tilstanden ses som skjellende flekker som er lyserøde eller brune på blek hud, men de blir avbleket etter at huden har vært utsatt for sol. Flekkene sitter typisk på bryst eller rygg. Ofte er flekkene lettere å se når man er blitt brun. Det er ikke uvanlig å få dette etter opphold i varmere områder.

Bakterieinfeksjoner

Brennkopper er en overflatisk betennelse i huden forårsaket av bakterier (stafylokokker eller streptokokker).

 Sykdommen har et typisk utseende hvor det dannes et sår som etter hvert dekkes med en gulaktig skorpe som det kan renne gul væske fra. En spesiell type brennkopper har væskefylte blemmer (bulløs impetigo). Blemmene revner ganske fort og etterlater en glatt, blank sårflate. Brennkopper oppstår helst på utildekkede hudområder som ansikt, hodebunn og hender. Tilstanden er ufarlig men smittsom. Dersom brennkoppene kan tildekkes med plaster, vil de ikke smitte. Behandlingen er god sårrens, antiseptiske kremer og eventuelt antibiotika.

Follikulitt/Hårsekkbetennelse er en bakterieinfeksjon (gule stafylokokker)

i en eller flere hårsekker. Slike infeksjoner kan være overfladiske eller dype. Som regel er disse betennelsene lokalisert til hodebunn eller lår (særlig hos yngre menn), men de kan sitte overalt. Dype betennelser kan utvikle seg til betente knuter eller pussfylte hulrom som i verste fall kan gi feber og redusert allmenntilstand. Behandlingen er god sårrens, antiseptiske kremer og eventuelt antibiotika.

Borreliose er en sykdom som skyldes infeksjon med bakterien Borrelia burgdorferi, som overføres til mennesker ved flåttbitt.

De fleste flåttbitt er ufarlige. Det er beregnet at i ca. 98 prosent av alle flåttbitt skjer det ingen smitte, og du blir ikke syk. En sjelden gang kan imidlertid flåttbitt være årsak til en sykdom som kalles Borreliose. Borreliose er en sykdom som i første rekke fører til et lokalt utslett som kalles erytema migrans, såkalt vandrende rødt utslett. Utslettet blir vanligvis større enn 5 cm i diameter. Det er vanlig at utslettet etter hvert får en avblekning i sentrum. I sjeldne tilfeller kan det føre til kronisk infeksjon og påvirke b.la hjernen.

Virusinfeksjoner

Herpes Simplex (HSV) er en virusinfeksjon i hud og på slimhinner som arter seg som små blemmer. Hyppigst forekommer tilstanden som forkjølelsessår på leppene. Herpes simplex virus infeksjoner forårsakes av to forskjellige virus, HSV-1 og HSV-2. Ved forkjølelsessår foreligger HSV-1 i 90 prosent av tilfellene. Ved herpesvirus på kjønnsorganene har 90 prosent HSV-2. Ca 70-90% av voksne befolkningen har hatt HSV-1.

Helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV). Sykdommen kalles herpes zoster på fagspråket.

Det er vanlig at man merker ubehag i et avgrenset hudområde i form av kløe, prikking, svie eller smerter før utbruddet med utslett kommer. Hudområdet er avgrenset til et mindre område enten i venstre eller høyre kroppshalvdel.

Flere behandlinger

Overdreven svette, eller hyperhidrose, er et relativt vanlig problem som rammer 2-3% av befolkningen. Mange er ikke klar over at hyperhidrose er en medisinsk tilstand som har flere behandlingsmuligheter.
Rosacea er en vanlig kronisk hudsykdom som påvirker mange voksne menn og kvinner. Det er mange som lider av denne sykdommen uten å få riktig diagnose og behandling.
Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ofte viser seg som røde flekker med skarp avgrensning til normal hud. Forandringen er ofte dekket med løs hud eller flass.