Akne

Akne/kviser er en vanlig hudtilstand som kjennetegnes av hudormer samt røde og pussfylte små blemmer. Det finnes forskjellige alvorlighetsgrader av akne, fra hudormer og fet hud til dype og vonde cyster.

Les mer
add

Akne/kviser er en vanlig hudtilstand som kjennetegnes av hudormer samt røde og pussfylte små blemmer. Det finnes forskjellige alvorlighetsgrader av akne, fra hudormer og fet hud til dype og vonde cyster. Uansett alvorlighetsgrad kan alle typer kviser føre til arrdannelse. Derfor er det viktig å starte riktig behandling så fort som mulig. Hele 80 % i alderen 12-24 år har vært plaget med kviser. Av de 80 prosentene har cirka 30 % hatt behov for tung medisinsk behandling. Uavhengig av omfang viser studier en klar sammenheng mellom akne og psykiske plager. Ca 20-40 % av akne pasientene plages av klinisk (ikke bare selvrapportert) depresjon og angst.

Det er primært fire prosesser som fører til dannelse av kviser. Hva som kommer først er man ikke helt sikker på, men vi vet at porene i huden tetter seg og talgproduksjonen øker. I dette oksygen fattige og talgrike miljøet trives aknebakterien godt og begynner å bryte ned talg slik at det oppstår inflammasjon, eller betennelse. For at en akne behandling skal være effektiv, bør alle faktorer behandles.

Behandlingsvalget er avhengig av alvorlighetsgraden og tidligere behandlinger. Ved lett akne behandler vi tilstanden med kremer som blant annet inneholder virkningsstoffet benzoylperoksid, salisylsyre, glykolsyre og vitamin A syre.
Ved moderat til alvorlig akne gis systemisk behandling i form av antibiotika eller Isotretinoin®. I enkelte tilfeller bruker vi også Fotodynamisk behandling. Hos kvinner bør man også vurdere hormonbehandling i form av bl.a p-piller. Her er det viktig at eventuelle hormonelle problemer kartlegges og behandles.

Ved en konsultasjon hos oss går vi gjennom huden din, kartlegger hva du har brukt av behandlinger og finner ut av hva slags behandlinger som passer best for deg. Vi tar hensyn til hudtypen din, aknetypen din samt hverdagen din slik at behandlingen går så enkelt som mulig for deg. I tillegg gir vi deg råd ift hva slags hudpleieprodukter (ZO Skin Health) du skal bruke og hvordan det eventuelt skal kombineres med medikamenter. Når behandlingen er over går vi gjennom hva som er best for deg ift vedlikeholdsbehandling.

Flere behandlinger

Overdreven svette, eller hyperhidrose, er et relativt vanlig problem som rammer 2-3% av befolkningen. Mange er ikke klar over at hyperhidrose er en medisinsk tilstand som har flere behandlingsmuligheter.
Rosacea er en vanlig kronisk hudsykdom som påvirker mange voksne menn og kvinner. Det er mange som lider av denne sykdommen uten å få riktig diagnose og behandling.
Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ofte viser seg som røde flekker med skarp avgrensning til normal hud. Forandringen er ofte dekket med løs hud eller flass.