Føflekksjekk

Norge har høy forekomst av forskjellige former for hudkreft og lysere hudtyper er mer utsatt for solskader, hudkreft samt føflekkreft (melanom).

Les mer
add

Norge har høy forekomst av forskjellige former for hudkreft og lysere hudtyper er mer utsatt for solskader, hudkreft samt føflekkreft (melanom). I 2020 fikk over 2300 nordmenn påvist føflekkreft (melanom) og 295 personer døde av det.

Årsaken til dette er komplisert, men både hudtypen og soleksponering bidrar til dette. Det anbefales at man følger med på sine føflekker samt å sjekke sine føflekker hos hudlege jevnlig. Det er bl.a. meget viktig å legge merke til eventuelle endringer av føflekker samt å legge merke til føflekker som skiller seg ut fra de andre føflekker man har.

Ved en slik undersøkelse hos oss kan man velge enten å få spesifikke forandringer sjekket eller at hudlegen går gjennom hele kroppen. Hudlegen bruker dermatoskop for vurdering av føflekker.

Flere behandlinger

Overdreven svette, eller hyperhidrose, er et relativt vanlig problem som rammer 2-3% av befolkningen. Mange er ikke klar over at hyperhidrose er en medisinsk tilstand som har flere behandlingsmuligheter.
Rosacea er en vanlig kronisk hudsykdom som påvirker mange voksne menn og kvinner. Det er mange som lider av denne sykdommen uten å få riktig diagnose og behandling.
Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ofte viser seg som røde flekker med skarp avgrensning til normal hud. Forandringen er ofte dekket med løs hud eller flass.