Hudutvekster

Heldigvis er de fleste utvekster i huden godartede, men de kan være plagsomme eller kosmetisk sjenerende. Mange av disse kan fjernes ved kirurgi, frysing, laser eller skraping.

Les mer
add

Heldigvis er de fleste utvekster i huden godartede, men de kan være plagsomme eller kosmetisk sjenerende. Mange av disse kan fjernes ved kirurgi, frysing, laser eller skraping. Her beskriver vi noen vanlige hudutvekster.

Hudkreft

Se eget innlegg

Seboreisk Keratose eller aldersvorter er veldig vanlig utvekst som er godartet. Vortene er typisk godt avgrenset og har en fet, vorteaktig og skjellende overflate. Fargen varierer fra hudfarget til brunsort. Utvekstene kan minne om en flat rosin, de ligger utenpå huden, og de finnes vanligvis på overkroppen. Behandles ofte med skraping, frysing eller kombinasjon av disse.

Vorter skyldes virus i huden. De er små utvekster i huden, oftest på hender, fingre og føtter. Vorter smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Det er vanlig at man smitter seg selv. Vorter kan også spres til andre gjennom deling av håndkle, barbersaker og negleklipper. Fotvorter kan du få ved å gå barfot på offentlige steder hvor andre mennesker også går barbeint, som for eksempel i svømmehaller og garderober. Man kan starte behandling av vorter med vortemidler som kan kjøpes reseptfritt. Ved bruk av vortemiddel er det viktig å bløtgjøre hud og fjerne hard og død hud. Eventuelt kan det kombineres med frysing hos hudlege.

Talgcyster (Ateromer) er innkapslet talg som kjennes som en hevelse. Disse kan bli ømme og betente, men er ufarlig. Behandlingen er kirurgisk.

Milier er små hvite kuler som man ofte ser i ansiktet og rundt øynene. Disse er talgfylte og kan fjernes vha hyfrekator hos hudlegen.

Mollusker er utslett med små, hudfargede, glatte, kuppelformede blemmer, ofte med en sentral nedsenkning (navle). Oftest inneholder de en osteaktig masse. Mollusker finnes hyppigst hos barn i alderen to til fem år. Årsaken er virusinfeksjon. Disse pleier som regel å bli borte av seg selv, men kan også behandles vha skraping.

Skin tags er stilkformet forandring som er ufarlige og som ofte finnes på hals, under armhuler og lysker.

Flere behandlinger

Overdreven svette, eller hyperhidrose, er et relativt vanlig problem som rammer 2-3% av befolkningen. Mange er ikke klar over at hyperhidrose er en medisinsk tilstand som har flere behandlingsmuligheter.
Rosacea er en vanlig kronisk hudsykdom som påvirker mange voksne menn og kvinner. Det er mange som lider av denne sykdommen uten å få riktig diagnose og behandling.
Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ofte viser seg som røde flekker med skarp avgrensning til normal hud. Forandringen er ofte dekket med løs hud eller flass.