Hårtap

Hårtap (alopeci) har en betydelig psykisk og sosial belastning spesielt hos kvinner. Hos menn anses det som en fysiologisk prosess, men kan gi vel så mye psykiske plager hos den enkelte.

Les mer
add

Hårtap (alopeci) har en betydelig psykisk og sosial belastning spesielt hos kvinner. Hos menn anses det som en fysiologisk prosess, men kan gi vel så mye psykiske plager hos den enkelte. Hårtap hos kvinner er ikke noe uvanlig problem og mer enn en tredjedel av alle kvinner opplever betydelig hårtap i løpet av livet. Forekomsten er høyest etter overgangsalderen, men kan skje i alle aldre og av ulike årsaker.

Androgenetisk alopeci er en av de vanligste årsakene til tap av hår hos kvinner og menn. Det er ofte en familiær opphopning av tilfeller med hårtap. Tilstanden kan oppstå på hvilket som helst tidspunkt etter puberteten. Ved 70-årsalderen fant man i en studie at nær 40 prosent av kvinner hadde slik hårtap.

En annen vanlig årsak til hårtap hos kvinner er telogen effluvium som enkelte også kaller stressutløst hårtap. Slik diffus hårtap har ingen spesifikk årsak hos de fleste, men sykdom, stress, hormonforstyrrelser og visse medikamenter kan være årsaken. Hårtapet kan vedvare i 3-6 måneder. Hos enkelte kan det bli kronisk.

I sjeldne tilfeller kan hud/hår sykdom føre til hårtap. Dette kan bl.a være alopecia areata, lupus, soppinfeksjon, seboreisk dermatitt, psoriasis, polycystisk ovariesyndrom osv.

Alle studier tyder på at kombinasjons behandling gir oftest best effekt.

Flere behandlinger

Overdreven svette, eller hyperhidrose, er et relativt vanlig problem som rammer 2-3% av befolkningen. Mange er ikke klar over at hyperhidrose er en medisinsk tilstand som har flere behandlingsmuligheter.
Rosacea er en vanlig kronisk hudsykdom som påvirker mange voksne menn og kvinner. Det er mange som lider av denne sykdommen uten å få riktig diagnose og behandling.
Psoriasis er en kronisk hudsykdom som ofte viser seg som røde flekker med skarp avgrensning til normal hud. Forandringen er ofte dekket med løs hud eller flass.